Duikers vinden grootste onderwatergrot ter wereld – en hij zit vol Maya-geheimen


onderwatergrot

Duikers die werken voor het Instituto Nacional de Antropología e Historia in Mexico hebben de grootste onderwatergrot ter wereld ontdekt. Het ding is 347 kilometer groot en spant zich uit over meerdere grote armen. Het is niet alleen een sensationele natuurhistorische vondst, maar ook een belangrijke vindplaats voor archeologen. De grot is namelijk gevuld met Maya-geheimen.

Er zijn al meer dan honderd archeologische objecten gevonden, waaronder enkele zeer oude. Die kunnen een beter beeld geven van het moment dat mensen dit deel van Amerika gingen bevolken. Daarnaast zijn er resten van uitgestorven fauna gezien. De grot is als een tijdmachine die de eeuwen terugdraait. Ze bevindt zich in de deelstaat Quintana Roo op het Yucatán schiereiland. Deze omgeving staat bekend om zijn onderwatergrotten, er zijn 358 bekend.

onderwatergrot

De nieuw ontdekte onderwatergrot heet Sac Actun. Het systeem is zo immens dat de duikers die het in kaart brachten, aanvankelijk dachten dat het twee verschillende grotten waren. Maar de verschillende delen zijn met elkaar verbonden. Er waren tien maanden nodig om het hele systeem van gangen en grotten in kaart te brengen.

De grot is een zogenoemde Cenote, een watergat met een opening in de bodem van Yucatán. De oude Maya gebruikten deze schijnbaar bodemloze putten als heilige plekken, ze gooiden er allerlei voorwerpen en offers (waaronder mensen) in. Ook in Sac Actun zijn ceramische potten en menselijke botten ontdekt. Sommige daarvan zijn 12.000 jaar oud en relatief goed gepreserveerd. De komende jaren zal een inventarisatie worden gemaakt wat er precies ligt, zodat de historische achtergrond beter kan worden onderzocht.

onderwatergrot

Maar Mexicaanse geleerden zijn er nu al van overtuigd dat de ‘ontelbare’ vondsten in de onderwatergrot ons begrip van de vroege Maya-cultuur ingrijpend zal verbeteren. Zo liggen er vele menselijke resten in het water van de grot, een teken dat er via de gaten in het land veel offers zijn gebracht.