Duiken naar orgie-jacht van Caligula

Braspartijen en wilde seks


jacht van Caligula

Wat gebeurde er allemaal op het jacht van de Romeinse keizer Caligula? De wrede heerser had een soort Romeinse cruiseboot op het Nemi-meer, net ten zuiden van Rome. Daarop ging hij zich waarschijnlijk te buiten aan braspartijen, wilde seks en andere uitspattingen. De gemeente Nemi wil dat jacht nu van de bodem van het vulkanische meer laten halen om er een toeristische attractie bij te hebben.

Volgens tijdgenoten, waaronder de hoge ambtenaar Suetonius, was de 120 meter lange boot belachelijk luxe. Zelfs de roeispanen waarmee slaven het langzaam over het meer moesten laten dobberen, waren met juwelen bezet. Aan dek zouden hele gebouwen, standbeelden en bomen hebben gestaan. Daartussen darden nauwelijks geklede dames, achternagezeten door de waanzinnige keizer.

Caligula heerste maar vier jaar, van 37 tot 41. Maar wat een jaren waren het. Aanvankelijk was hij een goede keizer, door velen bewonderd. Maar na een ziekte was Caligula zichzelf niet meer. Hij ging zich te buiten aan wreedheden en zijn appetijt voor seks nam mythische proporties aan, zelfs zijn eigen zussen waren niet veilig. Uiteindelijk werd hij door zijn eigen lijfwachten vermoord, vermoedelijk in opdracht van de senaat.

Eerder werden in het Nemi-meer twee zeer goed bewaarde schepen geborgen, waarschijnlijk behorend tot de keizerlijke vloot. De burgemeester hoopt dat een scan van de bodem van het meer ook de hoofdprijs oplevert, de boot der boten. Die zal dan worden opgegraven en tentoongesteld.