Dubbele genen voor slanke lijn


Waarom zijn sommige mensen dik, terwijl anderen alles kunnen eten maar niet aan lijken te komen? Het is één van de onderwerpen waar wetenschappers niet genoeg van kunnen krijgen. Eerder leerden we al dat het huwelijk vrouwen dik maakt, dat neuroten dikker zijn, dat je van bezuinigen dik wordt en dat je met een grote vork moet eten om af te vallen.

Foto: Angelsk

Nou zijn al deze onderzoeken natuurlijk heel interessant, maar het is goed om te weten dat er ook wetenschappers bezig zijn met de bouwstenen van onze lijven en dus ook de bouwstenen van onze gewichtsproblemen: de genen. Vorig jaar ontdekten wetenschappers van het Imperial College in Londen en de Universiteit van Lausanne in Zwitserland dat een groep van 28 genen op chromosoom 16 bijdraagt aan morbide obesitas, ernstig overgewicht. Mensen die deze genen missen hebben 43 procent meer kans om extreem zwaar te worden. In het nieuwste nummer van Nature schrijft onderzoeksleider Philippe Froguel dat extreem dunne mensen deze genengroep juist dubbel hebben.

Op de middelbare school leer je tijdens de biologieles dat iedereen bij de verwekking één exemplaar van ieder chromosoom krijgt van iedere ouder, waardoor ieder mens twee kopieën in zich heeft van ieder gen. Professor Philippe legt uit dat dat niet helemaal klopt: “Het dogma is dat we twee kopieën van ieder gen hebben, maar dat is niet waar. Het genoom zit vol met gaten waar genen verloren zijn gegaan waar juist op andere plekken extra kopieën van genen zitten. In veel gevallen heeft dit geen enkel effect, maar soms zorgt het voor ziektes en andere afwijkingen. Tot nu toe hebben we veel genetische veranderingen geïdentificeerd die tot overgewicht leiden, maar het is de eerste keer dat we de genetische oorzaak voor ‘slank zijn’ hebben gevonden.”

Philippe en zijn team hebben de genen van 95.000 mensen bekeken en ontdekten dat 1 op de 2000 mensen kans heeft op deze overdosis aan ‘slankgenen’. Mannen met deze afwijking hebben 23 keer meer kans om extreem slank te zijn en vrouwen vijf keer meer. Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden naar genen in deze regio, maar Philippe denkt dat deze ontdekking kan leiden tot nieuwe behandelingen van obesitas en andere eetaandoeningen.

Follow Faqtman on Twitter