Drukke weg leidt tot allergie


Er is een duidelijke correlatie te zien tussen wonen aan een drukke weg en het aantal gevallen van allergie onder kinderen. Brits-Australisch onderzoek toont aan dat vooral kinderen die gevoelig zijn voor astma door veel verkeer allergische aandoeningen kunnen krijgen.

Het onderzoek onder 560 Australische kinderen duurde 8 jaar en begon op het moment dat ze 18 maanden oud waren. Het bleek dat vooral het hebben van een snelweg of autoweg binnen 50 meter van het huis een duidelijke aanstichter is van allergie. Het is overigens niet de weg zelf, maar het aantal auto’s dat de kans vergroot. Hoe meer er per uur langs rijden, hoe groter de kans op allergie.

De kinderen waren gevoeliger voor hooikoorts en stofmijt. Gek genoeg hadden kinderen in de buurt van een grote weg juist een iets kleinere kans op astma, terwijl ze juist waren geselecteerd op een aanlag voor die ziekte, bijvoorbeeld omdat ze astmatische ouders hebben.De allergie bleek uit praktijktests, maar ook door tests op de huid.

De gevoeligheid was voor allerlei natuurlijke stoffen, zoals pollen en kattenhaar. De onderzoekers vermoeden dat de reactie vooral wordt veroorzaakt door stikstofdioxide in de lucht. Nederland en Vlaanderen kennen een van de hoogste concentraties van deze luchtvervuiling binnen Europa.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Imperial College (GB) en de University of New South Wales (Aus) en gepubliceerd in PlosOne.