Drugshonden ruiken alleen worst


London_Police_Dogs

Een team drugshonden dat aan het werk is op de luchthaven van Manchester kan eigenlijk wel ophouden. Het Britse vliegveld trok 1,57 miljoen euro uit om de honden in te zetten, maar ze blijken alleen kaas en worst te kunnen opsporen en geen drugs.

Uit een inspectie van de douane blijkt dat de zes honden in zeven maanden geen enkele keer harddrugs zoals cocaïne of heroïne hebben ontdekt. Jaarlijks gebruiken 22 miljoen mensen de luchthaven.

Schrikken de honden smokkelaars misschien af? Dat is moeilijk te meten, aldus de hoofdinspecteur, maar als je alleen kijkt naar de drugsvangsten, zijn de honden een slechte investering. De nieuwe kennels en het draaiende houden van het hondenteam heeft veel te weinig opgeleverd.

Elke hond heeft zijn eigen specialiteit, zoals het opsporen van drugs, tabak, contant geld of vlees. Uit het rapport blijkt dat de honden de douane wel hebben geholpen om 46 kilo sigaretten en 181 kilo vlees te vinden, maar er zijn dus helemaal géén drugs ontdekt, terwijl dat voor douane wel een zeer hoge prioriteit is.

Een hond die getraind is om dierlijke producten op te sporen, had zijn werk wel goed gedaan, maar het ging bijna alleen om kleine hoeveelheden kaas en worstjes. Die zitten meestal in de bagage van Britse toeristen en zijn niet echt een gezondheidsrisico. De luchthaven kijkt nu hoe ze de honden beter kunnen inzetten.