Drugs: Amerikaanse levensverwachting daalt


trump cap

Terwijl overal op aarde mensen gemiddeld steeds ouder worden – in sommige landen gaat het richting de negentig – is er één opmerkelijke uitzondering: de Verenigde Staten van Amerika. Het National Center for Health Statistics daar heeft net aangegeven dat een kind dat in 2016 werd geboren, mag verwachten 78,6 jaar oud te worden. Een kind dat een jaar eerder ter wereld kwam, mocht nog rekenen op 78,7 jaar.

Dat verschil lijkt klein, wellicht zelfs niet significant, maar op een bevolking als de Amerikaanse zijn dat toch een heleboel niet geleefde jaren. Waar gaan die mensen allemaal dood aan? Volgens het NCHS zijn het vooral drugs die de uitvaartondernemers overuren bezorgen, het aantal overdoses stijgt in de VS al jaren. Mensen in het land van Trump snuiven, roken en injecteren meer en zwaardere verdovende middelen. Het aantal doden door een overdosis steeg met liefst 21 procent, in werkelijke termen 63.000 mensen die het gebruik van narcotica niet overleefden. Daarvan stierven 42.200 mensen aan opiumderivaten, dat zijn onder andere morfine, codeïne en heroïne.

De laatste keer dat de levensverwachting in de VS daalde was in 1993, toen de aids-epidemie op zijn hoogtepunt was en vrijwel een hele generatie homoseksuele mannen verdween. Dit keer lijkt het zelfs nog erger, aangezien de levensverwachting zelfs voor het tweede jaar op rij daalt. Er is een overvloed aan goedkope drugs op de Amerikaanse markt, hebben onderzoekers eerder dit jaar vastgesteld, zodat meer mensen gaan gebruiken en meer mensen te veel gebruiken en sterven.

Een van de weinige andere landen waar de levensverwachting ook daalt, is buurland Mexico. Ook daar zijn drugs de grote schuldige. Alleen is het ten zuiden van de grens niet zo zeer de consumptie, als wel de handel die zorgt voor de extra sterfgevallen. Door de grote bendeoorlogen sterven daar sinds een paar jaar veel jongemannen.