Droogte toont 70 jaar oude boodschap


boodschap tweede wereldoorlog

Hoewel de tropische temperatuur en droogte vele nadelen heeft, is het goed nieuws voor historici. Ineens worden in het landschap de vormen van eeuwenoude huizen en wegen zichtbaar. En door een heidebrand is in Ierland een boodschap uit de Tweede Wereldoorlog weer tevoorschijn gekomen.

In County Wicklow zag de bemanning van een politiehelikopter ineens het woord Eire (Ierland op zijn Iers) op een rots staan, samen met het nummer 8. Tijdens de oorlog was het woord op meer plekken aangebracht, wisten historici te melden. Ierland was neutraal en probeerde dat zo aan bommenwerpers van de strijdende partijen te laten zien. Het nummer 8 is om aan te duiden dat er een observatiepost was ingericht.

Er waren 83 van dit soort boodschappen aangebracht op de Ierse kust. Ze bestaan uit witte stenen aangebracht op donkere rotsen. Slechts een handvol bestaat nog steeds. De rest is kapot of overwoekerd. Zo ook deze. Maar door de droogte en brand is de begroeiing van de rotsen afgebrand, zodat opnieuw zichtbaar is dat het om Ierland gaat.