Dronkenlappen (her)kennen geen schaamte


schaamte dronken

Ooit wakker geworden met bonkende kater en een vage herinnering aan een gebeurtenis waarvan je hoopt dat ie nooit plaats heeft gevonden? Dan heb je waarschijnlijk de drank de schuld gegeven van je wandaden. Én terecht, alcohol is de reden van je gedrag, maar niet omdat de drank je stomme dingen laat doen. Gestolen fietsen, wildplassen, onhandige sms’jes of slechte versierpogingen, je hebt ze allemaal zelf bedacht. De alcohol weerhield je er alleen van schaamte.

Onderzoekers van de Amerikaanse University of Missouri hebben ontdekt waarom dronken mensen zich toch zo gemakkelijk misdragen. Wanneer je dronken bent, ben je je wel bewust van de wandaden die je begaat alleen geven je hersenen geen signalen van schaamte meer door. Hoofdonderzoeker Bruce Bartholow legt uit: “Onze studie toont aan dat dronken mensen niet zich niet minder bewust zijn van de fouten die ze maken, het kan ze alleen niet zoveel schelen dat ze fouten maken.”

Professor Bartholow’s team mat de hersenactiviteit van een groep mensen tussen de 21 en 35 jaar oud terwijl ze iets ingewikkelds op de computer moesten doen. De testgroep werd in drieën opgedeeld, een groep deed de test onder invloed, een groep deed de test na wat placebo-drankjes te hebben gedronken en de laatste groep deed de test nuchter. De onderzoekers ontdekten dat de hersenen van de dronken mensen veel minder heftig reageerden op fout-signalen van hun hersenen.

Ook namen dronken mensen na een fout geen gas terug, en dat is opvallend. Professor Barthelow: “Normaal doen mensen dingen net wat langzamer als ze een fout hebben gemaakt zodat ze weer wat zelfvertrouwen kunnen opbouwen. Dronken mensen doen dit niet, zij gaan stug door met wat ze deden.” De onderzoekers denken dat hun research wat meer inzicht geeft in het gedrag van dronken mensen, maar gebruikt kan worden om verlegen mensen wat minder verlegen te maken.