Dronken vogels vlogen zich te pletter


Scholieren van een basisschool in Cumbria wisten in augustus niet wat ze zagen. Meer dan een dozijn jonge merels lag dood op het schoolplein. Volgens onderzoekers vlogen de vogels zichzelf te pletter nadat ze dronken waren geworden van het snoepen van vergiste bessen.

Foto: Kenneth Allen/CC-BY-SA-3.0

Een merel bleek nog te leven, maar was nog behoorlijk aangeschoten: hij duwde zijn vleugels tegen de grond om zichzelf in evenwicht te houden en leunde zwaar tegen de omheining waar hij in was gezet door dierenartsen. Vliegen kon hij in ieder geval even niet meer.

Bij de autopsie van de dode dieren vonden onderzoekers in de magen een handvol bessen die naar vergisting (het proces waarbij alcohol ontstaat) roken. Daarnaast werd er een grote hoeveelheid pure alcohol in de lever van een van de dode merels aangetroffen.

Het blijkt dat wankel op de been zijn en het verlies van stuurcontrole bij dronkenschap een nog groter probleem is wanneer je de grootste tijd in bomen en in de lucht doorbrengt, schreven de onderzoekers in een persverklaring.

De enige nog levende vogel werd overigens weer vrijgelaten toen hij eenmaal van zijn kater bekomen was.

Follow Faqtman on Twitter