Dronken vissen zijn opscheppers


Onderzoekers van de New York University Polytechnic School of Engineering die proberen te ontdekken waarom mensen zich misdragen als ze dronken zijn, hebben leuke resultaten behaald bij zebravisjes. Als je ze dronken voert gaan ze opscheppen en zwemmen ze dubbel zo hard, dat blijkt uit een nieuwe publicatie.

De vissen lijken natuurlijk op niet mensen, maar het zijn makkelijke testobjecten omdat je ze heel makkelijk dronken kan voeren. Een paar druppels alcohol in het water en de vissen raken vanzelf beschonken.

De Amerikaanse onderzoekers voerden een zebravis dronken in een klein bakje en plaatsten hem daarna terug in een tank met ‘nuchtere’ soortgenoten. Om een beetje indruk te maken op de rest ging de vis extra hard zwemmen, maar een juiste hoeveelheid alcohol bleek cruciaal: met een paar druppels te veel op werd ‘ie hartstikke sloom.

De wetenschappers ontdekten ook dat de dronken vis een echte gangmaker was. Als hij in een kom met nuchtere soortgenoten werd geplaatst, was hij ineens de leider van de groep en zwommen ze allemaal achter hem aan. Ook als ‘ie extra hard ging. De wetenschappers verklaren dat de andere vissen waarschijnlijk denken dat de aangeschoten vis een durfal is en hem volgen om niet onder te doen voor zijn stoerdoenerij.

Foto: flickr.com/Tohru Murakami