Drijfplastic bevat ziekmakers


vibrio

Microplastic is overal om ons heen. De kleine bolletjes plastic zijn gevonden in rivieren, op zee en in meren. Ze worden opgegeten door vissen en komen zo ook in onze voedselketen terecht. Maar nu is nog een reden gevonden waarom de restanten van uit elkaar brokkelende plastic verpakkingen schadelijk zijn. Ze bevatten bacteriën waar je ziek van kunt worden.

Op microplastic uit de Noord- en Oostzee is de vibriobacterie aangetroffen (foto). Deze kan in mensen buikloop en ernstige krampen veroorzaken. Een variant van de vibrio veroorzaakt cholera, maar deze bacterie werd niet aangetroffen op de minutieuze stukjes plastic.

De plastic korreltjes zijn ideale plekken voor microscopische algen en schimmels. Die vormen een slijmerig laagje rond het bolletje, waardoor het voor bacteriën mogelijk wordt om er op mee te liften. Daarmee beïnvloeden de korreltjes het ecosysteem. De bacteriën komen in de magen van vissen terecht, die de ziekte verder meenemen naar andere wateren.

Vooral bij warmte neemt het aantal vibriobacteriën snel toe. De opwarming van de aarde die de afgelopen jaren is geconstateerd, is goed voor dit micro-organisme. Bij een watertemperatuur van 22 graden kan er zelfs een explosie van het aantal bacteriën plaatsvinden, waardoor ecosystemen snel tot een bacteriesoep kunnen verworden. Vooral als daar veel microplastics voorkomen.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Helmholtz-Zentrum für Polar- und Meeresforschung en is gepubliceerd in Marine Environmental Research.