Driftbuien: hoe houd je ze onder controle?


Hoe ga je om met een driftig kind? Amerikaanse wetenschappers komen met nieuwe inzichten.

Een kind dat hysterisch gaat krijsen en gefrustreerd om zich geen gaat schoppen en slaan. Het is de nachtmerrie van elke ouder. Maar wat doe je als je kind een driftbui krijgt? Volgens de nieuwste inzichten uit de psychologie blijkt dat je een kind op zo’n moment het beste kunt negeren.

Wetenschappers van de Universiteit van Minnesota naaiden bij een grote groep kinderen een speciaal microfoontje op de kleding dat alle geluiden kon registreren. De kinderen werden weer naar huis gestuurd, en ondertussen werd elk geluid opgenomen. Deze informatie werd vervolgens geanalyseerd en meer dan 100 driftbuien werden onder de loep genomen.

En wat bleek? De opvatting dat een driftbui uit twee fases bestaat (eerst woede en daarna verdriet) bleek helemaal niet te kloppen. Volgens onderzoeker dr. Potegal kwamen woede en verdriet tegelijkertijd voor, en niet vlak na elkaar. Een driftbui is volgens hem een complexe mix van verschillende emoties waardoor het kind wordt overvallen.

Ook bleek dat bepaalde handelingen op hetzelfde moment voorkwamen. Zo ging schoppen meestal hand in hand met schreeuwen, en ook huilen, op de grond laten vallen en troost zoeken kwamen samen voor.

Maar hoe kun je hier nou het beste mee omgaan? Je kunt wel allerlei vragen gaan stellen aan je kind, maar in het heetst van de strijd kunnen ze die informatie niet verwerken en al zeker geen antwoord geven, beweren de onderzoekers. Driftbuien bereiken meestal snel een hoogtepunt, en door vragen te stellen of hulp te bieden, maak je de opbouw naar de woedepiek alleen maar langer. De beste manier om met een driftbui om te gaan is om niets te doen. Laat je kind gewoon even afkoelen, dan is het einde van de driftbui het snelst in zicht.

Bron: Universiteit Minnesota Foto: christine, Dreamstime