Drie miljard televisiekijkers?


Successen en mislukkingen op de Olympische Spelen worden op televisie bekeken door honderden miljoenen mensen in de hele wereld.

Gisteravond zagen 6,7 miljoen Nederlanders de diskwalificatie van Sven Kramer op de 10 kilometer. Dat is het hoogste kijkcijfer van deze Olympische Winterspelen.

Het is erg moeilijk om te schatten hoeveel mensen wereldwijd naar hetzelfde televisieprogramma keken. Gaat het om de piek op een bepaald moment, of om alle mensen die een deel van de uitzending gezien hebben? En tel je ook de herhalingen mee? En hoe weet je hoeveel mensen samen kijken?

4372150312_4a8ff31675

Maar dat het er heel veel zijn, is zeker:

  • Olympische Spelen in Mexico 1968: 600 miljoen kijkers
  • Olympische Spelen in Los Angeles, 1984: 900 miljoen kijkers
  • Olympische Spelen in Barcelona, 1992: 3,5 miljard kijkers
  • Olympische Spelen in Beijing, 2008: 4,7 miljard kijkers

Dat laatste cijfer zou betekenen dat het grootste gedeelte van de mensheid wel een stukje van de Olympische Spelen zag. Onderzoeksbureau Nielsen ging er van uit dat ongeveer 94 procent van de 1,3 miljard Chinesen gekeken had.

De Olympische Spelen krijgen steeds meer concurrentie van andere zenders en evenementen. Ook kijken steeds meer mensen via internet. In de eerste tien dagen van deze Spelen werden via de website ctvolympics.ca 17,6 miljoen video’s bekeken en zagen 8,4 miljoen Canadezen live wedstrijden.

Volgens het IOC trekken deze Spelen in Vancouver in totaal drie miljard kijkers, maar dat is misschien wel erg optimistisch.

Foto: dno1967