Drie bewoonbare planeten ontdekt


Sensationele vondst: de Europese sterrenkundige dienst ESO heeft in één klap drie planeten ontdekt waarop leven mogelijk zou moeten zijn. En deze planeten liggen ook nog eens op een kosmische steenworp van de aarde: 22 lichtjaren. Over een paar generaties zouden mensen daar misschien heen kunnen.

Het gaat om planeten in het sterrenbeeld Schorpioen. Een ster daarvan heet Gliese 667C. Daar omheen draaien zeven planeten, waarvan drie in de zogenoemde ‘goudhaartjes zone’. Dat wil zeggen dat ze dicht genoeg bij de ster liggen om vloeibaar water te bevatten, maar niet zo dichtbij dat water zou verdampen. Dat wordt gezien als voorwaarde voor leven.

De drie planeten zijn groter dan de aarde en de ster waar ze omheen draaien is kleiner dan onze zon. Ze draaien alle drie dichter bij hun ster dan wij om de zon. Er is nog een belangrijk verschil: de drie planeten hebben een zogenoemde gebonden of synchrone rotatie. Dat wil zeggen dat één helft altijd naar de ster is gericht en dat de andere helft permanent donker is.