Drie armen aan je lijf


In sommige science fiction films is het werkelijkheid, een wezen met drie armen. Het lijkt makkelijk, zeker als je ingewikkelde taken moet uitvoeren. Maar zou een mens kunnen wennen aan drie in plaats van twee bovenste ledematen?

Dat is het soort vragen dat Henrik Ehrsson zichzelf stelt. De Zweedse onderzoeker, verbonden aan het Karolinska Instituut, probeert al jaren te ontdekken hoe we ons eigen lichaam zien en voelen. Hij heeft in het verleden mensen pijn laten voelen in een hand die ze niet hadden, of ze overtuigd dat ze buiten hun lichaam waren getreden.

Nu deed een van zijn medewerkers een test waarbij mensen hun rechterarm op een tafel leggen. Daarnaast ligt een niet van echt te onderscheiden rubberen arm. Vanaf de elleboog zijn beide armen bedekt met een stuk doek, zodat de proefpersonen niet kunnen zien welke arm van hen is.

De wijsvingers van beide armen werden vervolgens met een kwast geaaid. Proefpersonen moesten vertellen of ze iets voelden in beide armen. De 154 proefpersonen gaven aan dat ze beide handen dachten te voelen, dat de rubberen arm van hen was.

In een tweede experiment werd de rubberen hand met een scherp mes bedreigd. Tegelijk werd de zweetproductie van de echte hand gemeten. Op het moment dat het mes dichtbij komt, zweten mensen meer, ze hebben een schrikreactie om een arm die niet aan hun lichaam vast zit.

Conclusie: we kunnen best omgaan met drie armen, als we maar denken dat hij echt is. Het onderzoek verschijnt deze maand in Plos One.

Follow Faqtman on Twitter