Dreinen meest irritante geluid


Welk geluid stoort mensen meer dan wat dan ook? Een peuter die op irritante toon blijft dreinen is het ergste ter wereld.

Er waren serieuze concurrenten. Een zaag die door een dikke plank heen gaat. Een demonstratie op volle geluidssterkte. Een mannenstem die op vervelende toon een verhaal voorlas. Huilen.

Maar een kind dat blijft dat dreinen is veruit het meest irritante geluid ter wereld, zegt een onderzoekster van State University of New York. Ze speelde allerlei geluiden af terwijl mensen rekensommen moesten maken. Bij een dreinende kind deden ze er het langst over en maakten ze de meeste fouten. Vooral kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar oud kunnen het tenenkrommend ‘aaahhh, ik wil een koeoeoeoekje’ zeggen.

Voor iedereen met kinderen is dit natuurlijk geen verrassing. Kleuters weten dat dreinen een superwapen is om te krijgen wat ze willen. Je hoeft maar naar een kind in de supermarkt te kijken om te zien hoe snel een ouder in de rij voor de kassa dan toegeeft en maar weer een chocolade verrassingsei koopt.

Follow Faqtman on Twitter