Drinkpauze tijdens WK helpt niet


Het was een nieuw fenomeen op dit WK: spelers die naar de kant gaan om tijdens het spel een sportdrankje te drinken. Een Australische onderzoeker heeft aangetoond dat het niet helpt. Het is beter om te blijven bewegen. Het gaat daarbij om de hoeveelheid glucose in het bloed van spelers. Die is bij mensen die een pauze nemen lager dan bij spelers die blijven bewegen.

Professor Michael Kingsley van La Trobe University deed een experiment waarbij spelers van een Premier League club uit de Engelse competitie sportdrank tot zich namen voor de wedstrijd. Daarin zitten suikers en elektrolyten. Vervolgens werd het glucosegehalte van het bloed met intervallen van 10 minuten gemeten tijdens een proefwedstrijd.

Spelers die het een sportdrankje hadden gehad, lieten een verhoogd glucosegehalte zien. Maar zodra spelers langer dan een paar minuten stil staan, begint dat gehalte drastisch te dalen, zelfs als ze dan opnieuw sportdrank nemen. Het stil staan geeft het lichaam de gelegenheid om de glucose af te breken. De grootste impact heeft de rust tussen beide helften. Dan gaan veel spelers zitten of zelfs liggen. Beter zou het zijn om te blijven bewegen.

Glucose is belangrijk bij het sporten omdat het als energiebron voor de spieren dient. Zorgen dat het gehalte van deze stof hoog blijft, zorgt voor betere prestaties. Het onderzoek verscheen in het vakblad Journal of Athletic Training.