Draag geen slippers in de auto


slippers

De zomer is bijna voorbij, gelukkig maar voor verkeersdeelnemers. Het blijkt namelijk dat autorijden met slippers aan zorgt voor een langere remweg. Het Duitse Institut für Experimentelle Wirtschaftspsychologie heeft tests gehouden met verschillende soorten schoeisel en raadt het gebruik van dit lichte schoeisel (en van hoge hakken) af op de bestuurdersstoel.

Een groep van 34 testpersonen werd gevraagd in totaal 5400 keer te remmen terwijl ze zaten in een rijsimulator. Met camera’s werd gemeten hoe lang de proefkonijnen nodig hadden om van het gaspedaal naar de rem te gaan met hun voet. Ook werd gekeken hoeveel tijd verstreek tussen het zien van bijvoorbeeld een rood stoplicht tot de volledige stilstand van de auto.

De conclusie is dat deelnemers met slippers langer nodig hebben om de rem te vinden, vooral in noodsituaties, als bijvoorbeeld plotseling een kind oversteekt. Ze blijven vaak met de rand van de slipper hangen aan het pedaal en remmen daardoor later. Bij 100 kilometer per uur scheelt dat 2,5 meter remweg, net genoeg om een ongeluk te veroorzaken.

Met slippers gebeurt het bovendien nog wel eens dat mensen de rem helemaal niet kunnen vinden. Deelnemers gaven aan het gevoel te missen dat ze met schoenen wel hebben, namelijk dat ze precies weten waar alle pedalen ten opzichte van elkaar zijn. De onderzoekers vermoeden daarom dat in echte verkeerssituaties, met jengelende kinderen op de achterbank, de reactietijd met slippers wel eens nog langer zou kunnen zijn.