Douchekop is ziekmaker


Even douchen, lekker schoon? Vergeet het maar. In douchekoppen leven vaak ziekmakende bacteriën. Vocht en warmte: ze vinden het er heerlijk!

Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Colorado in Boulder. Het slechte nieuws: de bacteriën worden door het douchewater flink verneveld en komen zo in het menselijk ademhalingsysteem naar binnen.

Een team van de universiteit analyseerde vijfenveertig douchekoppen uit verschillende Amerikaanse steden op genetische sporen van bacteriën. Ze kwamen vooral aanzienlijke hoeveelheden van de ziekteverwekker mycobacterium avium tegen, die bij mensen met een zwak immuunsysteem longontsteking kan veroorzaken. Wie onder zo’n douche gaat staan, krijgt een zeer grote lading van deze bacterie recht in het gezicht.

Daarmee is de koek nog niet op. De onderzoekers vonden meer dan een dozijn andere ziekteverwekkers in douchekoppen. Vaak in concentraties die meer dan honderd keer hoger zijn dan in het leidingwater. Vooral plastic douchekoppen waren ware vakantieoorden voor bacteriën.

Vooral zwangere vrouwen, ouderen en zieken moeten uitkijken wat voor douchekop ze gebruiken. Symptomen van infectie met veelvoorkomende douchebacteriën zijn vermoeidheid, droge hoest, kortademigheid en malaise. De kop schoonmaken helpt niet, de bacteriën bleken zelfs resistent tegen chloor.

Bron

Lekker vies. Foto: Steven de Polo
Lekker vies. Foto: Steven de Polo