Dorpje te koop


Plaatsnaambord van Buford uit de tijd dat er nog twee mensen woonden. Foto: Eszter Hargittai.

Altijd al onroerend goed tycoon willen zijn? Hier is je kans om gelijk een heel dorp op de kop te tikken.

Don Sammons veilt vandaag (donderdag) het bergdorpje Buford, Wyoming waar hij de afgelopen dertig jaar heeft doorgebracht. Aanvankelijk woonde hij er met zijn vrouw, maar die stierf eind jaren tachtig. Sinds het einde van de jaren negentig woont hij er alleen, toen stierf zijn enige medebewoner. Sammons is de eenzaamheid zat en wil weg. Omdat hij in de loop der jaren alle huizen in het dorp opkocht, laat hij zich in één keer uitkopen.

Buford is een koopje. Wie 100.000 dollar neertelt, mag het hele dorp hebben. Om 12 uur lokale tijd vindt de veiling plaats in de kroeg, die speciaal voor de gelegenheid weer opengaat.

Buford is gesticht aan het einde van de 19e eeuw, toen de spoorwegen zorgden voor een instroom van avonturiers uit het oosten van de Verenigde Staten. Ze bouwden soms hele dorpen tegelijk. Buford werd genoemd naar John Buford, een generaal uit de Amerikaanse burgeroorlog.

Sammon heeft het er moeilijk mee dat hij zijn dorp gaat verkopen. Tegen Reuters klaagde hij dat niemand hem wist te vinden toen hij nog alleen in Buford woonde, maar dat sinds de aankondiging van de verkoop mensen het dorp platlopen.

Follow Faqtman on Twitter