Doorgespoelde medicijnen bedreigen rivierbodem


De farmaceutische industrie en wijzelf spoelen met regelmaat, direct of indirect, medicijnen in sloten en rivieren. Van hormonen, zoals die uit de pil, veranderen mannetjesvissen in vrouwtjes en antidepressiva, zoals Prozac, maakt ze dan weer aanvalslustig, dan weer chill. Maar een nieuwe studie toont aan dat doorgespoelde medicijnen ook de basis van de voedselketen bedreigd: de voedselrijke rivierbedding.

De rivierbedding bestaat uit het zogenoemde biofilm: een slijmerig laagje van bacteriën, algen, schimmel en organisch materiaal. De biofilm levert via fotosynthese zuurstof voor in de rivier, en veel vissen en slakken gebruiken het als voedselbron.

Ecologen onder leiding van Emma Rosi-Marshall van het Cary Institute of Ecosystem Studies (VS) besloten het effect van medicijnen op de biofilm te onderzoeken. Ze vulden bekertjes met elk een verschillend medicijn: een antiallergisch middel, caffeïne en een diabetesmedicijn. Daaroverheen kwam een filter waarop een biofilm kon groeien. Vervolgens werden de bekers in drie sloten geplaatst.

Na 18 dagen bekeken de onderzoekers het resultaat. De bekers met de medicijnen bleken 4 tot 22 procent minder algengroei te vertonen dan de controlebekers. Ook bleek de zuurstofproductie dankzij de medicijnen met de helft minder en in een sloot was de fotosynthese met 99 procent gedaald.

Hoewel de resultaten schokkend zijn te noemen, is het de vraag in hoeverre de studie echt wat betekent. De onderzoekers hebben namelijk geen idee van de medicijnconcentratie tijdens het experiment; in werkelijkheid zou die misschien veel lager kunnen zijn, waardoor de effecten van doorgespoelde medicijnen op de rivierbedding toch niet zo groot zijn.

Het onderzoek wordt later deze week gepubliceerd in Ecological Applications.

Foto: Rupert Fleetingly/CC-BY-SA-3.0