Doorfeesten met Walpurgis


Geen zin in polonaise, oranje tompoezen en de Koninklijke familie op tournee in Zeeland? Vier gewoon Walpurgis!

Viert u al Walpurgis?
Viert u al Walpurgis?

Mensen die niets met het Koningshuis hebben, of die Oranje toeters, mutsen en joligheid maar niets vinden, kunnen gerust zijn. Faqt vertelt je wat je vandaag nog meer kan vieren.

Als je niet de nacht vòòr Koninginnedag doorhaalt, maar de nacht daarop, dan kun je dat verantwoorden door te zeggen dat je de Walpurgisnacht viert. Deze viering van het begin van de lente in de nacht van 30 april op1 mei wordt in veel Scandinavische landen gevierd, al dan niet in religieuze kringen.

Ook in Duitsland wordt het gevierd, voor hen is het van oudsher een nacht vol magie waarbij heksen uit alle hoeken lijken te komen. In Zweden slaan ze de vuren met Pasen over en steken ze juist in de Walpurgisnacht verschillende stapels hout en afval in de fik. Ook worden er overal in het land lenteliedjes gezongen en is er een optocht in Göteborg (Gotenburg).

De Walpurgisnacht is bovendien uitermate ‘Salonfähig’ omdat zelfs Goethe er al naar refereerde in zijn boek Faust, dit zorgde voor een verdere mythologisering van het feest. Ten slotte zou je je kunnen afvragen waar het woord Walpurgis voor staat. Ook daar heeft Faqt antwoord op: Walburga is een christelijke heilige. In het Hoogduits werd dit Walpurgis. De Germanen eerden eerder op deze dag en de daarop volgende nacht al de godin Freya en, naast Walburga, werd zij vroeger ook aan dit feest verbonden. Dus vier dit feest, scheelt je weer een pak ontbijtkoek.

Foto: Flickr