Doodsoorzaken hitparade


Slecht nieuws voor wie rookt en drinkt. Nog slechter nieuws voor degene die daardoor een hoge bloeddruk heeft. Deze levensstijl gaat je waarschijnlijk ombrengen. Een wereldwijde studie naar ziekte en dood komt tot de conclusie dat hoge bloeddruk de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig sterven is geworden, zelfs nog voor ondervoeding. Op plaatsen 2 en 3 staan roken en drinken.

Volgens de Global Burden of Disease Study komen wereldwijd 9 miljoen mensen per jaar om door een hoge bloeddruk. Daarmee staat deze doodsoorzaak stijf op de eerste plek. Met stip gestegen is overgewicht: op plaats 6, komend van 10. Meer dan 3 miljoen mensen verruilen het tijdelijke met het eeuwige omdat ze te dik zijn.

Kanker en hartziektes staan ook in de top 10. Het goede nieuws is dat infectieziektes en ondervoeding sterk afnemen. Dat betekent vooral dat de kindersterfte wereldwijd afneemt. Welvaartsziektes zitten in de lift. Die zijn tegen te gaan door een goede levensstijl. De riedel is bekend: niet roken, veel bewegen, veel groente en fruit eten, matig drinken en weinig zout en vet tot je nemen.

De studie, uitgevoerd door 486 doktoren in vijftig landen, staat in The Lancet.

Follow Faqtman on Twitter