Dood geneest bijgeloof


Mensen die geloven dat lotsbestemming en geluk hun leven bepalen, laten deze overtuiging los zodra ze met de dood worden geconfronteerd. Dit blijkt uit een studie aan Kansas State University.

Psycholoog Scott Fluke leidde twee onderzoeken naar bijgeloof en ontdekte met zijn team dat sommige mensen hun toevlucht zoeken tot bijgeloof om het gevoel te krijgen enige grip te hebben op de onzekerheden in het leven. Ze willen hun gevoel van hulpeloosheid verminderen, niet door zelf actie te ondernemen om dingen te verbeteren, maar juist door de verantwoordelijkheid af te wentelen.

Driedubbel ongeluk? Charlie, de driepotige kat, geeft een knipoog.
Driedubbel ongeluk? Charlie, de driepotige kat, geeft een knipoog.

Slechtste strategie

Voor het ene onderzoek kregen 200 studenten vragen voorgelegd, onder meer over hun gemoedstoestand (optimisme of pessimisme), bijgeloof en de mate van hun behoefte om controle te hebben. In het andere onderzoek werden de proefpersonen ondervraagd over de dood. Ze moesten een persoonlijk stuk schrijven over hun houding tegenover de dood. De psychologen hadden verwacht dat bijgelovige mensen juist meer zouden vertrouwen op lotsbestemming en geluk. Maar het omgekeerde was het geval. Het vooruitzicht van de onvermijdelijke dood verminderde hun bijgeloof.

Fluke kwam op het idee voor zijn onderzoek omdat hij zich telkens weer verbaasde over studenten die liever een geluksketting om doen om een tentamen te halen dan gewoonweg harder studeren. De slechtste strategie die kunt kiezen, aldus Fluke.

Beeld: Broadsurf