Donker? Doe de sanseveria´s aan


Feeëriek oplichtende planten langs het tuinpad, of een appelboom waaronder valt te lezen zonder dat er een lamp in hangt.

De tuinverlichting van de toekomst lijkt binnen handbereik nu Amerikaanse en Israëlische wetenschappers erin zijn geslaagd tabaksplanten uit zichzelf licht te laten geven. Hoewel in het biochemische onderzoek lichtgevende planten niet nieuw zijn, ging het tot dusver om planten voorzien van een kwallen-gen, die pas oplichten wanneer er blauw licht op geschenen wordt. Ook rapporteerden Taiwanese wetenschappers begin november over planten die lichtgevend waren gemaakt als gevolg van het inbrengen van nanodeeltjes goud.

Onderzoekers aan het biochemische lab van de staatsuniversiteit van New York in Stony Brook en de landbouwfaculteit van de universiteit van Jeruzalem werkten samen om een gen uit een lichtgevende bacterie uit zee in te bouwen in de tabaksplant – een algemeen ´model´ in het plantenonderzoek.

Straatlamp of lichtgevend boomblad?
Het gen, lux geheten, dat letterlijk ´licht´ betekent in het Latijn, maakte in de proefplanten een biochemische machinerie compleet die planten uit zichzelf al blijken te hebben en sterke gelijkenis toont met de chemische trukendoos die vuurvliegjes gebruiken om licht te maken.

Het verbluffende effect was dat tabaksplanten in het donker voor het mensenoog zeer goed zichtbaar groen opgloeiden – en wel zonder met ander licht te beschijnen of door tussenkomst van microscopische metaaldeeltjes. Daarmee is het een alternatief voor tuinverlichting.

Voor andere kleuren licht of om verschillende plantendelen te laten oplichten, hoeven alleen nog bepaalde genen aan of uit te worden gezet, schrijven de onderzoekers.

Zij zien in elk geval toepassingen in de bloemenindustrie, zeker omdat de betrokken genen niet gemakkelijk naar de natuur ontsnappen. Gelukkig maar, want eeuwig zingende bossen die ook nog eens eeuwig lichten, zijn misschien niet zo´n goed idee.

Bron: PLoS ONE