Dommerd vaker racist


Haalt een kind op school niet zulke goede cijfers? Gaat het leren van de tafels hem of haar net iets te snel? Is het schooladvies om van school af te gaan? Grote kans dat dit kind later in het leven bedenkelijke politieke denkbeelden zal krijgen.

Tot die opzienbarende conclusie komt een groep Canadese, Amerikaanse en Britse onderzoekers na het doorploegen van statistieken van kinderen geboren tussen 1958 en 1970. Uit deze groep werden 15.000 mensen ondervraagd over hun denkbeelden over zaken als mensen van een ander ras en homoseksualiteit.

© Kalinin Dmitriy | Dreamstime.com

Mensen die als kind 10 procent of meer scoorden onder de gemiddelde intelligentie, vertoonden als volwassene vaker tekenen van racisme of homohaat. Bij kinderen die 10 procent of meer boven het gemiddelde intelligentie scoorden, was dat maar in 38 procent van de gevallen zo.

Volgens de onderzoekers is er een duidelijke link tussen met name slecht abstract redeneren en vooroordelen. Mensen die onder de gemiddelde intelligentie zitten, hebben blijkbaar ook moeite om de gelijkwaardigheid van verschillende bevolkingsgroepen te beredeneren.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter