Domme man + slimme vrouw = gelukkig huwelijk


Het recept voor een goede relatie? Een oudere man met een slimme, jonge vrouw, zo zeggen wetenschappers.

Pas de afgelopen jaren begint de wetenschap iets te snappen van relaties tussen mannen en vrouwen. Wat ziet zij in hem? Waarom blijft hij bij haar? Relaties lijken vooral gebaseerd op gevoel en toeval, maar toch zit er veel meer denkwerk achter dan je verwacht.

Foto: DeusXFlorida

Zo ontdekten Amerikaanse wetenschappers een tijdje geleden dat er meer vrouwen dan mannen in stedelijke omgevingen zijn omdat ze verwachten daar meer ‘kwaliteitsmannen’ met een hoge status en dito inkomen te vinden. Op het platteland zijn juist meer mannen, omdat de vrouwen daar zijn weggetrokken. Die vinden de status van landbouw en landbouwers te laag. En dan heb je een programma als Boer zoekt vrouw nodig om toch een dame te vinden.

Een Brits onderzoek dat deze week wordt gepubliceerd, licht nog een tipje van de relatiesluier op. Mannen die een gelukkig huwelijk nastreven, doen er goed aan om een vrouw te zoeken die minstens vijf jaar jonger is, maar wel een hogere opleiding heeft genoten.

Dat is de conclusie van Dr. Emmanuel Fragniere van de University of Bath in Engeland. Hij onderzocht gedurende enkele jaren 1500 stellen en keek welke relaties het beste werkten. Slimme, jonge vrouwen en minder slimme, oudere mannen hadden de beste en meest robuuste relaties.

Oudere vrouwen die met jongere mannen gingen, hadden een drie keer grotere kans om de relatie te zien mislukken. Ook mensen die een scheiding achter de rug hebben, lopen grote kans dat hun volgende relatie ook mislukt. Vooral als één lid van een paar is gescheiden of een langdurige relatie heeft afgebroken en de ander niet, dan is het zeer waarschijnlijk dat de relatie in tranen eindigt.

Volgens de wetenschap is de net officieel aangekondigde nieuwe relatie van zangeres Anouk (ouder, gescheiden) met rapper Unorthadox (jonger) dus tot mislukken gedoemd.