‘Domme geit’ eigenlijk heel slim


Wie in het Nederlands wil zeggen dat iemand (vooral een vrouw, zo lijkt het) niet zo slim is, kan haar een ‘domme geit’ noemen. Die uitdrukking zou eigenlijk moeten verdwijnen. Geiten zijn, zo zeggen Zwitserse wetenschappers, behoorlijk slim. Ze kunnen voor dieren complexe opdrachten uitvoeren en hebben een prima geheugen.

Tijdens een experiment toonden de Zwitsers een geit dat zij bij een doos met eten kon komen door over een horde te springen en een hefboom in te drukken. Na twaalf keer deze handelingen te hebben herhaald, kende de geit het trucje en kon ze het zelf toepassen. Na 10 maanden kenden geiten de truc nog steeds, een teken dat ze een uitstekende herinnering hebben.

Wat niet werkte, was geiten alleen maar laten zien dat een andere geit de handelingen uitvoerde en de beloning kreeg. Deze diersoort leert niet door imitatie, maar door zelf doen, zo observeerde biologe Elodie Briefe, specialist op het gebied van dierenintelligentie en -communicatie van de hogeschool ETH in Zürich.

De geit is in 7000 voor Christus gedomesticeerd in Klein-Azië en geldt als ‘de koe voor de arme man’ omdat ze melk geeft en zelf voer zoekt. Er zijn momenteel 350.000 geiten in Nederland.