Dom door dieet


Mensen die flink op de pondjes letten, verliezen soms elke zicht op de realiteit. Ze geloven in ‘negatieve calorieën’.

Je bent op dieet, er moeten een paar kilo’s af. Toch heb je in een moment van zwakte een quarterpounder cheeseburger verorberd. Wat te doen? Veel mensen op dieet geloven dat het helpt om bij die hamburger een salade te eten. Het ‘goede’ van de sla zou het ‘slechte’ van de vette hap opheffen.

Alexander Chernov associate professor of marketing aan de Kellogg School of Marketing (VS) ondervroeg 943 mensen naar hun calorie-inname. Daaruit bleek dat mensen die erg met hun gewicht bezig zijn, bijna altijd de neiging hebben om het aantal calorieën in een maaltijd te onderschatten.

Nee, het één heft het ander dus niet op.
Die onderschatting wordt ernstiger als een caloriebom wordt gecombineerd met iets gezonds.

Zo toonde Chernov een deel van zijn proefpersonen een groot bord chili con carne en vroeg ze in te schatten wat de verbrandingswaarde zou zijn. Gemiddeld kwamen ze op 699 calorieën. Maar proefpersonen die het bord zagen met daarnaast een salade, schatten de totale energie-inname van die maaltijd op 656 calorieën.

Vooral mensen op een dieet onderschatten de calorieën van een combinatie van vet en gezond eten, gemiddeld met 10,8 procent. Ze denken schijnbaar dat de sla ‘negatieve calorieën’ bevat. Onder mensen die niet op dieet zijn, is de onderschatting gemiddeld 4,8 procent.

© Mikhail Kokhanchikov | Dreamstime.com

Follow Faqtman on Twitter