Dolfijnen zijn dol op magneten


Het is een van de grootste raadsels van de biologie: waarom spoelen dolfijnen soms massaal aan op de kust? Er zijn aanwijzingen gevonden dat het met magnetisme te maken kan hebben. Biologen van de Université de Rennes in Frankrijk togen naar het dolfinarium Planète Sauvage in Port-Saint-Père om daar experimenten te doen met dolfijnen in gevangenschap.

Ze plaatsten op verschillende plaatsen in het bassin tonnen. Sommige daarvan waren gevuld met ballast, terwijl een paar magnetisch materiaal bevatten. De dolfijnen (tuimelaars) waren vooral in die laatste vaten bovengemiddeld geïnteresseerd en vertoonden ‘enthousiast gedrag’ in de buurt van de tonnen. Ook de gewone vaten vonden ze interessant, maar duidelijk minder.

Van het experiment werd een video gemaakt, die aan andere biologen werd getoond. Die wisten niet welke tonnen magnetisch waren. Maar ze pikten die er gemakkelijk uit, door naar het gedrag van de dieren te kijken.

Het stranden van de dolfijnen kan te maken hebben met magnetisme. Bij andere diersoorten die gevoelig zijn voor het aardmagnetisch veld is al vastgesteld dat een lokale verstoring van dat veld hun navigatie compleet door de war kan sturen. Wellicht dat het bij deze zeedieren ook zo werkt, maar meer onderzoek is nodig om dat vast te stellen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vaktijdschrift Naturwissenschaft.