Dolfijnen regelen vriendinnetjes voor elkaar


Dolfijnen onder elkaar kunnen ook wel eens wat hulp gebruiken bij het vinden van een geschikte partner. Van blind dates is geen sprake, maar mannelijke tuimelaars voor de westkust van Australië helpen elkaar wel aan een sekspartner.

Mannetjes dolfijnen die hun onderlinge competitiedrang even negeren en samenwerken, hebben meer succes bij de vrouwtjes dan dolfijnen die liever alleen op ‘jacht’ gaan. Bioloog Jo Wiszniewski heeft ontdekt dat dit zo werkt bij de indo-pacifische tuimelaars (tursiops aduncus) bij Port Stephens (ten noorden van Sydney), haar bevindingen heeft ze gepubliceerd in het Journal of Animal Ecology.

Het gaat meestal om twee tot vier mannetjes die een coalitie sluiten die een seizoen kan standhouden, maar ook een leven lang. Vooral langdurige vriendschappen vragen een zeker vermogen tot tolerantie en samenwerking, een bijzonder vermogen in het dierenrijk.

Het reproductieve voordeel is nu door Wiszniewski beschreven; mannetjes dolfijnen die veel van dergelijke vriendschappen onderhouden, zijn succesvoller in hun amoureuze avonturen dan alleengangers. Dit voordeel is kennelijk groter dan het risico dat een andere dolfijn er met ‘hun’ meisje er vandoor gaat.

Beeld: © Michael Price | Dreamstime.com

Follow Faqtman on Twitter