Dolfijnen hebben olifantengeheugen


Vergeet olifanten, dolfijnen hebben pas een goed geheugen. Ze kunnen zich een andere dolfijn herinneren die ze 20 jaar niet hebben gezien. Biologen van de University of Chicago (VS) bestuderen een groep dolfijnen in gevangenschap. Ze weten dat deze dieren elkaars piepjes kunnen herkennen. Iedere dolfijn maakt net een ander geluid, net als mensen verschillende stemmen hebben.

Als dolfijnen dieren uit hun eigen groep horen, dan reageren ze daar op, zelfs als het om een opname gaat. Het geluid van vreemde dolfijnen kan ze heel even boeien, daarna gaan ze verder met hun dagelijkse routine. Ook als de opname van de vreemde dolfijn aan blijft staan, dan reageren ze er niet meer op.

De onderzoekers namen de geluiden op van dolfijnen uit een fokprogramma. Deze dolfijnen woonden in hun jeugd samen in hetzelfde bad, maar raakten daarna verspreid over heel Amerika. Ze lieten de dolfijnen de piepjes van hun jeugdvriendjes horen. En toen gebeurde er iets geweldigs: de dolfijnen herkenden hun maatjes van vroeger en werden er zeer enthousiast door. Ze bleven ingespannen luisteren.

Een vrouwtje herkende zelfs het geluid van een vriendin van 20 jaar geleden. Ze probeerde tevergeefs haar mede-dolfijn te vinden.

Dat betekent dat dolfijnen een zeer goed ontwikkeld geheugen hebben en uitstekend in staat zijn om elkaar ook na langere tijd te herkennen. Omdat de oceanen erg groot zijn en dolfijnen soms van groep wisselen, is dat een handige vaardigheid, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Proceedings of the Royal Society of London Biological Sciences.