Dolfijnen fluiten elkaars namen


Dat dolfijnen een persoonlijke fluittoon hebben was al bekend. Hun naam creƫren ze in de eerste maanden van hun leven, waarna ze lange tijd rondzwemmen om die naam overal te verkondigen. Maar reageren de dolfijnen ook als hun eigen naam door een soortgenoot wordt geroepen? Dat besloten biologen Stephanie King en Vincent Janik van de University of St. Andrews uit te vogelen.

Zij namen de geluiden op die een populatie van ongeveer 200 tuimelaars maakten bij de kust van Schotland. Vervolgens filterden ze de namen eruit en speelden dat af voor de dolfijnen. Ook speelden ze fluittonen af die geen naam bevatten. De dieren bleken alleen te reageren wanneer hun naam werd geroepen. Dat gaf een razendsnelle reactie, vaak zelfs meerdere keren.

Volgens King roepen dolfijnen de naam van familieleden of vrienden wanneer ze zich bij hen willen voegen. Daarin zijn ze vrij uniek in de dierenwereld. Andere dieren, zoals zangvogels, gebruiken wel een breed scala aan kenmerkende geluiden, maar alleen dolfijnen en papagaaien gebruiken vaste geluiden voor voorwerpen of soortgenoten.

Dolfijnen besteden ongeveer de helft van hun fluittijd aan het roepen van hun eigen naam. King en Janik hopen nu uit te vinden waar dolfijnen de rest van de tijd over kletsen.

Het onderzoek is beschreven in PNAS.

Foto: Pete Markham/CC-BY-SA-3.0