Doldriest plan: sneeuwkanonnen op de Noordpool


sneeuwkanonnen

Veel wintersportplaatsen kunnen niet meer zonder. En als het aan Duitse wetenschappers ligt, zie je ze binnenkort ook op de Noordpool: sneeuwkanonnen. Deze kunstmatige vorm van sneeuw moet zorgen dat de westelijke Arctische plaat niet meer smelt, waardoor ook de zeespiegelstijging minder hard gaat.

Het serieuze voorstel komt van het Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung (PIK) en staat in het academische vakblad Science Advances. De Duitsers constateren dat zelfs met verregaande klimaatmaatregelen de westelijke Arctische plaat blijft smelten. Als die helemaal verdwijnt, stijgt de zeespiegel met 3 meter. Dat is nogal problematisch voor kuststeden als New York en Amsterdam.

Sneeuwkanonnen dus. Een paar duizend moet genoeg zijn. Uiteraard is daarvoor energie nodig. Opwekken met fossiele brandstoffen zorgt natuurlijk voor nog meer broeikasgassen, dus stellen de Duitsers voor om ieder sneeuwkanon te voorzien van een eigen windturbine. Het waait hard genoeg op de Noordpool.

Gaat iemand dit plan ooit uitvoeren? Het grootste probleem lijkt de financiering. Wie is bereid om honderden miljoenen te steken in sneeuw brengen naar de Noordpool? De makers van sneeuwkanonnen wrijven zich in ieder geval in hun vuistje.