Je doet te weinig zonnebrandcrème op


zonnebrandcrème op

Op dagen als vandaag is een goede zonnebrandcrème hard nodig als je veel buiten bent. Maar de meeste mensen doen het spul verkeerd op, zeggen wetenschappers van King’s College London na een uitvoerige studie. We gebruiken veel te weinig. Daardoor krijg je maar 40 procent van de bescherming die je nodig hebt.

De meeste mensen doen maar een derde op van de hoeveelheid die nodig is voor goede bescherming, gemiddeld zo’n 0,8 milligram per vierkante centimeter. dat stelden de onderzoekers vast op Tenerife, Florida en Brazilië, zonnige oorden waar je goede afweer tegen de zon nodig hebt.

Door huidbeschadiging te meten, kwamen de dermatologen tot de conclusie dat je 2 milligram per vierkante centimeter nodig hebt. Dat is een flink dikke laag. Daarbij is het advies om een hoge beschermingsfactor te gebruiken, liefst 30 of hoger. Dat lijkt veel, maar op een dagje strand laten lagere waardes toch te veel schadelijke stralen door.

De ultraviolette (UV) stralen die de zon richting de aarde schiet, hebben de neiging om de samenstelling van huidcellen te veranderen. Krijg je te veel UV stralen op je huid, dan gaan cellen kapot en verbrand je. Moderne zonnebrandcrème is een wonder van techniek. Het laat bepaalde stralen, zoals infrarood, wel door, maar blokkeert die gedeelten van het UV spectrum die verbranding veroorzaken. Dat gebeurt door fijne deeltjes in de melk, bijvoorbeeld para-amino benzo-acide.

Gewone zonnemelk absorbeert maar een deel van de stralen, sunblock vormt een schild dat stralen terugkaatst. In block zitten grovere deeltjes, vaak zinkoxide, die een heel hoge albedo (weerkaatsingsfactor) hebben. Deze weerkaatsen alle stralen terug, zodat ze de huid nooit bereiken. Maar je kunt ook een wijntje drinken.