Doemvlucht landt normaal


Finnair

De voortekenen zagen er vrijdag niet al te best uit. De vlucht van Finnair van Kopenhagen naar Helsinki vertrok op vrijdag de 13e. Een etmaal dat veel mensen liever niet reizen. Daarnaast had het vliegtuig ook nog het vluchtnummer 666 meegekregen, volgens sommige mensen het ‘nummer van het beest’ uit de Bijbel. Voormalig president Ronald Reagan weigerde ooit op huisnummer 666 te gaan wonen en liet het veranderen in 668.

En alsof dat nog niet genoeg was, moest het toestel ook nog eens naar de luchthaven van Helsinki, dat in de luchtvaart wordt afgekort tot HEL. Als door een wonder is de vlucht goed geland, zonder incidenten of andere narigheid. Ook al was het toestel, een Airbus A320, exact 13 jaar oud.

Waarom mensen zo raar doen over de 13e? De meeste historici denken dat het komt omdat er 13 personen aan de tafel van het laatste avondmaal zaten. Twaalf, het dozijn, wordt gezien als een natuurlijk en goed getal. Er zijn twaalf maanden, twaalf tekens van de dierenriem. Dertien is dus één te veel, duivels zelfs. Er zijn dertien nieuwe manen in een jaar, vrouwen menstrueren dertien keer. Van enige echt aantoonbare narigheid is nog nooit iets aangetoond.