Doei Dubai! (of toch niet?)


Dubai

De Perzische Golf is al een van de heetste regio’s van de wereld. Maar tegen het einde van deze eeuw zal toenemende warmte in combinatie met intense luchtvochtigheid de regio te warm voor bewoning te maken, zeggen onderzoekers van de Britse universiteit van Huddersfield in het vakblad Nature Climate Change.

De uitvinding van centrale verwarming en airconditioning betekenen dat mensen de afgelopen vijftig jaar zich overal ter wereld hebben kunnen vestigen. Maar nu de temperaturen volgens de klimaatmodellen steeds verder oplopen, lopen we tegen de grens aan van wat nog gekoeld kan worden. Zeker als het kwik de 50 of zelfs 60 graden Celsius aantikt, kan zelfs de beste airconditioner het niet meer bolwerken. Zoals het in vaktermen heet, we ‘lopen tegen de grenzen van thermische aanpassing door gebouwen aan’.

Het klimaat is een probleem, maar biedt ook kansen. De toenemende hoeveelheid zonneschijn betekent dat er een overvloed aan elektriciteit kan worden opgewekt. Punt is nog wel dat we een goed systeem voor opslag en transport van al die energie moeten ontwikkelen. Een veelbelovende ontwikkeling is de uitvinding van een technologie die stroom opwekt uit temperatuurschommelingen. Die zijn vooral in de woestijn dramatisch.

Willen mensen in de Golfregio blijven wonen, dan moeten ze wel een ander soort gebouwen neer gaan zetten. De huidige trend om vooral glazen torens te bouwen, zorgt alleen maar voor steeds hogere elektriciteitsrekeningen vanwege de brullende airconditioning. Wat nodig is, zijn dikke muren vol slimme isolatiematerialen en kleine ramen. Zulke materialen – sommige wekken zelfs energie op – zijn nu al op de markt. Maar het allerhandigst, willen mensen toch in Dubai blijven wonen, is dat er vooral ondergronds wordt gebouwd, zeggen de onderzoekers uit Huddersfield.

Is het een doemscenario? Wellicht, niet alle klimatologen geloven in dergelijk hoge temperaturen. Toch houden overheden in het Midden-Oosten er wel rekening mee. Sommige van deze aanbevelingen zijn al in praktijk gebracht in Masdar City in Abu Dhabi. Mocht Dubai worden ontruimd, dan kunnen mensen daar gewoon blijven wonen.