Doe een tukje en zie scherp


Kan je Faqt maar nauwelijks lezen en wil je geen enge laserbehandeling of bril? Doe dan Spaanse lenzen in.

4346387977_80ec438cb1

De lenzen die de Catalaanse optometrist Jaume Paune heeft uitgevonden zijn heel speciaal. Je draagt ze niet overdag om beter Faqt of een verkeersbord te kunnen lezen, maar tijdens je slaap. Terwijl je ligt te slapen krijgen je ogen dan een soort mini-operatie. Het hoornvlies, ofwel cornea, wordt door de lenzen elke nacht weer even in de goede stand gezet. Deze vorming wordt normaal gedaan tijdens ooglaseroperaties en kan een gevaarlijk werkje zijn.

Een nadeel aan de lenzen is dat ze op maat gemaakt moeten worden, elk hoornvlies heeft namelijk een andere vorm. Toch zal het voor sommige mensen de kans zijn om overdag zonder lenzen of brillen door het leven te gaan. Dat kan al met reguliere nachtlenzen maar deze lenzen kunnen zowel bijziendheid als verziendheid verhelpen. De lenzen oefenen druk uit op het kleine laagje dat over het hoornvlies heen ligt, waardoor de vorm veranderd wordt met de breedte van een halve haar.

Bij het ontwaken is de patiƫnt niet alleen uitgeslapen, hij of zij heeft ook scherp zicht. Dit zicht is aan het einde van de dag weer wat slechter geworden maar een nachtje slapen met de lenzen zal dan wederom wonderen doen. Hoewel de operaties vaak duur lijken doen de lenzen er nog een schepje boven op. Een set op maat gemaakte lenzen kost 1350 dollar, na een jaar moet je een vervangend setje kopen a 550 euro. Maar dan ga je nog liever naar bed.

Foto: Flickr