Dodelijke asteroïde te stoppen met ‘steentjes’


De grootste kracht zit hem in de kleinste dingen, zegt men weleens. En dat geldt ook voor het stoppen van een asteroïde die mogelijk op ramkoers met de aarde ligt. Een zwerm van 500 kilogram aan mini-ruimtescheepjes – elk zo groot als een vingernagel – zou een projectiel van 250 meter in theorie 35.000 kilometer uit zijn baan kunnen stoten – voldoende om botsing met de aarde te voorkomen.

Volgens bedenkers Alison Gibbings en Massimiliano Vasile van de University of Strathclyde (GB) zouden de mini’s samen in één raket kunnen worden gelanceerd. Door middel van zonlicht stuwt de wolk ruimtescheepjes zichzelf vervolgens in de richting van het dodelijke gevaarte, waarna ze de asteroïde uit zijn baan kunnen ‘dirigeren’. Het mooie is dat er met deze methode geen kans is dat de asteroïde in alsnog dodelijke brokstukken uiteenvalt, daarvoor zijn de ‘steentjes’ simpelweg te klein.

Willen we deze techniek toepassen, dan moeten we er wel snel bij zijn. De zwerm mini-ruimtescheepjes moet ten minste acht jaar vóór de verwachte inslag op aarde bij de asteroïde aankomen, willen we kans van slagen hebben.

Follow Faqtman on Twitter