Dode koe wordt auto


Als de biefstukjes en de entrecotes zijn gemaakt, blijft er een hoop koe over. Kan nu tot auto worden verwerkt.

Zoogdieren bestaan voor een belangrijk deel uit eiwitten. Daarom eten de meeste mensen vlees, om die eiwitten binnen te krijgen. Maar er zijn een hoop delen van bijvoorbeeld een koe die we niet eten: de huid, de hoeven, delen van de ingewanden en de botten. Toch zitten daar ook eiwitten in.

Een nieuw procedé kan die eiwitten winnen en veranderen in een soort plastic. Aan de universiteit van Alberta (Canada) is een techniek ontwikkeld om eiwitmoleculen uit elkaar te laten vallen door ze langdurig te verwarmen. Het koeienlijk verandert daardoor in een dikke pasta.

De nieuwe vierdeurs sedan met turbo.

Door daar een bindmiddel aan toe te voegen, ontstaat een materiaal dat nog het meeste lijkt op plastic. Alle koeien die in de VS en Canada worden geslacht, leveren per week zo 3500 ton plastic op. Daaruit kun je bijvoorbeeld auto-onderdelen maken. De onderzoekers werken samen met een bedrijf dat het interieur van auto’s maakt.

Het koeienplastic is een natuurlijk product en volledig afbreekbaar. Mocht je liever niet een interieur van dode koeien hebben – doe dan ook gelijk de leren stoelen weg – dan kun je het nog altijd gebruiken als brandstof voor diezelfde auto. De onderzoekers hebben ook een methode ontdekt om uit de pasta een biogas te maken waarop een motor kan lopen.

Follow Faqtman on Twitter