DNA test voor beroemde Tsjech


masaryk-franz-josef

Wat als je grootste nationale held afstamt van je grootste vijand? Die vraag brandt momenteel op de lippen van veel Tsjechen. De mogelijkheid bestaat dat hun vader des vaderlands Tomas Masaryk (links) een bastaardzoon was van de Oostenrijkse keizer Franz Josef (rechts). Die zou het kind hebben verwekt in zijn jonge jaren tijdens een uitstapje naar de woonplaats van moeder.

Die was toen kokkin in het stadje Hodonin, toen de keizer daar met zijn troepen langs kwam. Hij was onderweg naar Hongarije om daar een opstand neer te slaan. Zoals toen het gebruik was, werden een paar jongedames uitgezocht voor de troonopvolger om zich mee te vermaken. De moeder van Masaryk zou daarbij zijn geweest, volgens een boek dat eerder dit jaar uitkwam.

Dat boek is voor de BBC aanleiding om een documentaire te maken over Masaryk en zijn mogelijke afkomst. In het kader van dat onderzoek willen de Britten de komende tijd genetisch materiaal verzamelen van zowel Masaryk als de voormalige keizerlijke familie. Door dat met elkaar te vergelijken moet eens en voor altijd vast komen te staan wie de vader was van de stichter van Tsjechoslowakije, de voorloper van het huidige Tsjechië.

Moeder Masaryk trouwde zwanger met een jongen uit het dorp en baarde de man die zou uitgroeien tot luis in de pels van de keizer. Opvallend is dat hij als eenvoudige dorpsjongen razendsnel de maatschappelijke ladder beklom. Zo ging hij lesgeven aan adellijk kinderen, wat niet gebruikelijk was in die tijd. Mogelijk is daarin de hand van de keizer te zien, die dan moet hebben geweten hoe zijn avontuurtje in Hodonin is afgelopen.

Hoewel hij tegen het Oostenrijkse keizerrijk was en zelfs de wapens heeft opgenomen, bleef Masaryk altijd opmerkelijk mild over de persoon van de keizer. Hij sprak over hem als een vaderlijke figuur, een teken dat ook hij wellicht het vermoeden had van een adellijke afkomst. Hoe dan ook, genen liegen niet. Over enkele maanden zullen we het weten.