DNA-test maakt einde aan samenzweringstheorie Rudolf Hess


Rudolf Hess

Was hij het, of was hij het niet? Decennialang zat een man in de Spandaugevangenis in Berlijn die volgens de geschiedenisboekjes Rudolf Hess moest zijn. De derde man onder Hitler in Nazi-Duitsland, tot hij in 1941 een vliegtuig nam naar Groot-BrittanniĆ« en boven Schotland aan een parachute naar beneden dwarrelde. Voor zijn aandeel in de gruwelen van de nazi’s werd hij tot levenslange gevangenisstraf veroordeel na de oorlog.

Het verhaal van de vlucht van Hess was zo bizar, dat het snel het gerucht ging dat het om een dubbelganger ging. Zelfs hoge geallieerde politici als de Amerikaanse president Truman dachten dat het om een truc ging, een val gezet door de nazi’s. Hess wilde zijn familie ook niet spreken na de oorlog en claimde geheugenverlies. Hij stierf in 1987. Zelfmoord, heet het officieel, hoewel daar ook de nodige alternatieve theorieĆ«n over zijn.

Maar het raadsel is opgelost, de man die in de Spandaugevangenis stierf, was wel degelijk Rudolf Hess.

Onderzoekers van de Paris Lodron Universiteit in Salzburg (Oostenrijk) hebben een bloedmonster van Hess gevonden in een Amerikaans medisch archief. Het bloed was in 1982 afgenomen. Dat hebben ze vergeleken met het bloed van een nazaat van Hess – die op eigen verzoek anoniem blijft. De uitslag is eenduidig: gevangene ‘Spandau nummer 7’, was daadwerkelijk Rudolf Hess, het is een perfecte genetische match.

Daarmee is de vraag nog niet opgelost waarom de hoge nazi in 1941 boven Schotland uit zijn vliegtuig stapte. Zelf beweerde hij vrede te willen stichten tussen Duitsland en de geallieerden. Hij had het idee ‘in een droom’ gekregen. Daarom koos hij ook Schotland, zijn plan was om daar een adellijke Brit op te zoeken met wie hij mogelijk bevriend was. Hij werd echter kort na zijn landing gearresteerd met een gebroken been.

(Forensic Science International: Genetics)