DNA is na te maken


Slecht nieuws voor politie, rechters en fans van CSI, je kunt DNA in een laboratorium namaken.

Er zijn zo veel crime scene investigation programma’s op televisie deze dagen, dat iedereen het vast wel eens heeft gezien. Een inspecteur van politie draait een wattenstaafje door een druppel bloed op een plaats delict en stuurt het bewijs naar een laboratorium. Daar gaat het wattenstaafje in een machine en al snel verschijnt er een boeventronie op een scherm. Aha! Hij is dus de dader.

Zo makkelijk gaat het in werkelijkheid niet, maar toch is DNA een steeds belangrijker middel aan het worden bij het pakken van misdadigers. Veel oude (zeden)zaken kunnen ineens worden opgelost doordat bewijs nu alsnog op DNA kan worden getest. Maar politie en justitie zullen in de toekomst vaker moeten uitleggen dat het bewijs op de juiste manier is verkregen.

Een Israëlisch bedrijf heeft namelijk aangetoond dat je DNA kunt namaken. Ze namen een heel klein beetje DNA van een medewerker af en kloonden dit in een laboratorium tot ze genoeg materiaal hadden. Deze kweek mengden ze grondig met DNA-loos bloed dat voor transfusies wordt gebruikt. Het resultaat van hun genetische shake stuurden ze naar een forensisch laboratorium in de Verenigde Staten. Daar werd niet opgemerkt dat er met het bloed was geknoeid. De medewerker die zijn DNA had afgestaan werd als bron van het bloed aangewezen.

Je kunt in theorie op deze manier bewijs fabriceren en het achterlaten op de plaats delict om de politie zand in de ogen te strooien. Het DNA dat in speeksel op een peuk zit, is al genoeg om aan het klonen te slaan. Makkelijk is het overigens niet. Vooral het vermeerderen van DNA is een trucje dat niet iedere misdadiger zal beheersen.

Maar met een goed laboratorium tot je beschikking kom je een heel eind. Het Israëlische bedrijf dat het bedrog aantoonde, heeft een methode ontwikkeld om geknoei met DNA aan te tonen. Het nieuws over het nagemaakte DNA is dan ook in hun commerciële voordeel.

Moeilijke tijden voor Horatio. Foto: puamelia
Moeilijke tijden voor Horatio. Foto: puamelia