DNA is brandbestendig


DNA uit haringsperma werkt perfect als brandvertrager voor katoen, ontdekten wetenschappers die het katoen vergeefs in de fik probeerden te steken.

Helemaal opmerkelijk is dat niet. DNA bevat drie bestanddelen die het katoen brandbestendig maken: een fosfaatgroep, de suiker deoxyribose en de stikstofbases, die de letters G, A, T en C van het DNA vormen. Wordt het verhit, dan ontstaat er soort schuim van koolstof en water, die de vlammen doet doven.

De onderzoekers van de Polytechnische Universiteit van Turijn besloten de brandwerende eigenschappen van DNA aan een test te onderwerpen. Ze haalden DNA uit haringsperma, losten het op in water, wreven een stuk katoen ermee in, en probeerde het aan te steken met een methaanvlam. Zonder succes; zelfs bij herhaalde pogingen wilde het stuk katoen maar geen vlam vatten.

Maar voor er met DNA gecoate spijkerbroeken in de winkels verschijnen, zijn er nog heel wat hordes te nemen. Zo kunnen er stukjes DNA in het lichaam van de drager komen, wat een gezondheidsrisico oplevert. Verder maakt DNA als brandvertrager het productieproces vijf keer zo duur. Ten slotte heeft het bioloog afbreekbare karakter van de coating ook nog een nadeel: het overleeft een wasbeurt niet.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Materials Chemistry A.