Dit is het ‘niet gezicht’


neegezicht

Non-verbale communicatie is vaak duidelijker dan iets zeggen. Bovendien overstijgt het vaak talen en culturen. Wetenschappers hebben net een sterk staaltje daarvan ontdekt. Ze noemen het ’t ‘niet gezicht’. Dat duidt op een sterke afkeuring van iets dat een ander zegt.

Het bestaat uit gefronste wenkbrauwen, op elkaar gedrukte lippen en een geheven kin. Het is een combinatie van de uitdrukkingen voor walging, minachting en kwaadheid. En je gebruikt deze uitdrukking vaker dan je denkt.

Om deze gezichtsuitdrukking te bestuderen, zetten onderzoekers van Ohio State University 158 proefpersonen voor een camera. Deze personen hadden als eerste taal Chinees, Spaans, Engels of de Amerikaanse variant van gebarentaal. Daarna werd aan de proefpersoon een vraag gesteld waarop het antwoord logischerwijs een duidelijk ‘nee’ zou moeten zijn, zoals de vraag of collegegelden met 30 procent omhoog zouden moeten.

De deelnemers vertoonden allemaal hetzelfde gezicht, wat hun taal ook was. Zelfs dove mensen trokken een ‘niet gezicht’, vaak nog voor ze met hun handen antwoord gaven. Uit verder onderzoek blijkt dat het zelfs de enige gezichtsuitdrukking is die je kunt gebruiken in plaats van een gebaar. Volgens de onderzoekers blijkt daaruit dat non-verbale communicatie in evolutionair opzicht wel eens de voorloper van echte taal kan zijn.

De onderzoekers hebben in totaal 21 verschillende samengestelde gezichtsuitdrukking geïdentificeerd. Een andere interessante is een combinatie van geluk en walging. Dat gezicht trekken we bijvoorbeeld bij het zien van een volgepoepte luier, zo schrijven ze in het vakblad Cognition.