Middel tegen EHEC gevonden


Er is een doorbraak in de strijd tegen resistente bacteriën, zoals EHEC en ESBL. Gewoon ontdekt in Nederland.

Wereldwijd maken steeds meer doktoren zich zorgen over bacteriën die maar niet dood willen. Vroeger gaf je een patiënt een flinke dosis antibioticum en dan gingen de bacteriën netjes dood; tegenwoordig zijn steeds meer van deze ziekteverwekkers resistent tegen antibiotica. Ze hebben geleerd zich te verdedigen.

Dat komt omdat antibiotica zeer veel worden gebruikt in de bio-industrie om dieren te beschermen tegen infecties. Daardoor hebben de meeste bacteriën een resistentie opgebouwd. Bijna alle kip in Nederlandse supermarkten is zo besmet met ESBL.

Voedselwetenschappers van TNO zijn er in geslaagd natuurlijke ingrediënten te vinden die korte metten maakt met deze resistente bacteriën. Welke dat zijn, willen ze nog niet zeggen. Deze nieuwe vinding is al getest op de ESBL-bacterie, die zich niet tegen het nieuwe middel kon wapenen. De nieuwe stof is volgens TNO ook toepasbaar op EHEC.

Alleen zullen de mensen die nu lijden aan deze bacterie er niets meer aan hebben, het nieuwe middel moet eerst worden toegelaten en dat betekent testen. Pas over een jaar of twee is de overheid zo ver om het middel het groene licht te geven. De onderzoekers van TNO hopen het dan in dierenvoer te gaan verwerken, zodat kippen en koeien niet meer met antibiotica te hoeven worden behandeld dat in onze voedselketen terecht komt.

Follow Faqtman on Twitter