Dit is de wetenschappelijke formule voor schattig


Dat jij iemand lief, leuk, dottig, schattig of vertederend vindt betekent niet dat anderen dat ook vinden, toch? Nou, dus wel. Schotse wetenschappers lieten vrijwillgers 200 foto’s van kinderen bekijken en kwamen tot de ontdekking dat er een formule is voor ‘schattig’.

In een onderzoek aan de St Andrew’s University School of Psychology and Neuroscience werd 90 proefpersonen gevraagd aan te geven of ze gefotografeerde kinderen schattig vonden. Er waren wat verschillen, maar over het algemeen kwam het hier op neer: bolle wangen, een smalle kin, een kleine neus, grote ogen en een rozige huidtoon zorgen voor een algemeen ‘aaaahhhh!!’.

Om zeker te zijn van de uitkomsten bewerkten de wetenschappers foto’s van volwassenen om ze er schattiger uit te laten zien. De resultaten waren opmerkelijk: de meeste volwassen gezichten hebben slechts een paar kleine aanpassingen nodig (minder dan twintig procent van het gezicht moest aangepast worden) voor een significant verschil in schattigheid.

Niet alleen in kinderen, ook bij sommige volwassenen en zo’n beetje alle Disney-prinsessen en dieren. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van wenskaart-gigant Hallmark en die gaan de onderzoeksresultaten gebruiken om hun kaarten nog aantrekkelijker te maken.