Dit gebeurt er als je oude muizen wiet voert


1280px-Captive-White-Footed-Mouse

Jong blijven willen we allemaal wel – maar wie had gedacht dat marijuana daarbij zou kunnen helpen? Onderzoekers hebben net ontdekt dat THC, een van de actieve stoffen in wiet, flink zou kunnen helpen. Tenminste, voor muizen. De wetenschappers ontdekten dat na een beetje THC de hersenen van oude muizen zoveel verbeterden dat ze eruit kwamen te zien als die van jonkies van twee maanden.

Muizen hebben maar een gemiddelde levensduur van 12 tot 18 maanden, dus muizen van een jaar oud zijn al behoorlijk op leeftijd. In het onderzoek van de universiteiten van Bonn en Jerusalem kregen muizen van twee, twaalf en achttien maanden kleine hoeveelheden THC gedurende vier weken. Howel THC ervoor zorgt dat wietrokers high worden, kregen de muizen maar zo weinig dat ze er niet eens stoned van konden worden.

De onderzoekers testten vervolgens de cognitieve vaardigheden van de muizen met testjes, bijvoorbeeld om te kijken hoe goed ze zich konden oriënteren en hoe goed ze andere muizen konden herkennen. Achteraf onderzochten ze de muizenhersenen ook met chemische analyse.

In alle gevallen bleken de oudere muizen helemaal terug te gaan naar hun jongere zelf. Ze werden weer net zo kwiek als de twee maanden oude muizen. Ze deden niet alleen de testjes even goed als de jongere muizen, maar de onderzoekers ontdekten dat zelfs hun hersenen er jonger uitzagen. Het is net alsof de behandeling met THC echt de klok heeft teruggedraaid, aldus een van de wetenschappers.

De anti-verouderende effecten zouden komen doordat THC de stoffen aanvult die het lichaam van nature al aanmaakt. Naarmate we ouder worden stopt het lichaam met die stoffen aanmaken, en die weer aanvullen zou dus kunnen helpen om het verouderen tegen te gaan. Dat is natuurlijk de volgende stap: kijken of hetzelfde effect optreedt bij mensen. Als dat zo is, dan zou de behandeling kunnen helpen tegen aandoeningen als dementie. Cannabis zou dan nóg nuttiger blijken dan al bekend is; het is ook al in gebruik als middel bij pijnbestrijding en tegen misselijkheid na chemotherapie.