‘Dit eet ik ooit nog wel eens’


snack

Niets is menselijker dan het toegeven aan verlangens. Goede voornemens en wilskracht blijken vaak weerloos bij het zien van onze favoriete snacks. Uit nieuw onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat je beter tegen jezelf kan zeggen ‘ik eet dit ooit nog wel eens’ dan ‘ik eet dit echt nooit meer’.

In een serie experimenten schotelden de onderzoekers hun proefpersonen een aantal verleidelijke, maar ongezonde snacks voor. Ze zochten uit hoe mensen minder kunnen gaan verlangen naar de snacks en er ook minder van gaan eten. Uit de resultaten bleek dat ontkennen van verlangen niet erg effectief is. Sterker nog, proefpersonen die het in eerste instantie nog lukte om streng te zijn voor zichzelf en ‘nee’ te zeggen, aten later vaak alleen maar meer.

Aan andere proefpersonen werd gevraagd om tegen zichzelf te zeggen ‘dit eet ik ooit nog wel eens’. Hun verlangen naar snacks nam af en ze aten er ook beduidend minder van. In een experiment at deze groep ruim de helft minder chocolaatjes dan de andere groep die zichzelf had beloofd zich in te houden en er nooit meer van te eten.

Uit de experimenten bleek dat het belangrijk is dat mensen zelf tot de conclusie komen om het toegeven aan de verleiding tot ‘ooit’ uit te stellen. Deelnemers die hier namelijk door de onderzoekers gedwongen mee akkoord gingen, aten gewoon hetzelfde als altijd. Alleen de deelnemers die vervolgens uit eigen beweging kozen voor deze aanpak, verlangden minder naar de snacks en aten er minder van.

Hoewel dit onderzoek zich richt op het verlangen naar ongezond eten, kunnen de uitkomsten van pas komen bij andere situaties waarin mensen weerstand proberen te bieden aan iets wat ze eigenlijk niet willen doen zoals roken, woedeaanvallen of impulsief winkelen. In die gevallen zorgen traditionele methodes als het stellen van doelen en het inzetten van wilskracht er ook alleen maar voor dat je je aandacht blijft richten op wat je het meest verlangt.