Discovery Channel onder vuur


Weinig televisiezenders hebben zo veel gedaan om wetenschap te populariseren als Discovery Channel. Maar, vinden veel wetenschappers, daarin zijn ze nu te ver gegaan. In de Shark Week (in Nederland op televisie van 18 tot en met 23 augustus) worden documentaires getoond over haaien die totaal niet kloppen, roepen Amerikaanse biologen.

Twee programma’s hebben de woede van haaienonderzoekers opgeroepen. Darkness: Wrath of Submarine, gaat over een haai zo groot als een onderzeeër die voor de kust van Zuid Afrika zou zwemmen. Hoewel er een tekst wordt getoond dat het bestaan van deze haai ‘controversieel’ zou zijn, wordt er in de documentaire toch vanuit gegaan dat het een echt fenomeen is. Volgens biologen is het echter complete onzin.

Een tweede documentaire die veel kritiek heeft gekregen is Monster Hammerhead. Dat programma vertelt over een legendarische haai die al 60 jaar de kustwateren van Florida onveilig maakt. Deze haaiensoort wordt echter maar 40 jaar oud. De nieuwssite io9 ontdekte bovendien dat de bioloog die in de documentaire voorkomt, dacht dat hij voor een heel ander programma werd geïnterviewd.

Zijn antwoorden zijn compleet uit hun verband gerukt, zegt onderzoeker Jonathan Davis, die is gespecialiseerd in stierhaaien, niet hamerkophaaien. Ook is er nog nooit een mens gedood door een hamerkophaai. Laat staan dat er één haai is die het in het bijzonder op mensen heeft gemunt.